Българи създадоха дрехи за бебета с атопичен дерматит

Post Image: 
Body: 

Българи спечелиха награда в Германия за иновации в детската индустрия за създаването на дрехи за деца от 0- до 2-годишна възраст, които страдат от кожни алергии и проблеми. Десислава Янкова, Димитър Тонов и екипът им искали да направят бебешки дрехи, които да не са скъпи, да нямат вид на медицински изделия и да облекчават неразположенията, които причинява конкретно атопичният дерматит, пише bgonair.bg.

Близо 30% от бебетата страдат от това заболяване, защото още нямат изградена защита срещу бактерии и други дразнители от всякакъв тип. Затова българите си поставили задачата да създадат облекла, които да не се различават от обикновените на външен вид, но да са специални по отношение на действие срещу атопичния дерматит и други кожни неразположения. Дрехите са от два слоя – външният е цветен, типичен бебешки десен, а долният е от т.нар. лиосел. Това е материя, която има антибактериален ефект и облекчава сърбежа, който придружава заболяването.

Облеклата са обработени и със специален препарат, който е направен от мидени черупки. Той убива стафилококите, основните причинители на атопичния дерматит. Липсват и излишните шевове, които биха могли допълнително да раздразнят бебешката кожа.

Вдъхновението за създаването на подобен вид облекла дошла, след като Десислава Янкова попаднала в интернет на историята на полякината Юстина, която разказва за всекидневните проблеми на сина й с атопичния дерматит. Тя не може да се справи с постоянния сърбеж и сълзене на раните по кожата на Шимек, редовното посещение в болницата и плача на детето.

Така се ражда идеята за направата на специални дрешки, които да помагат на родителите и техните бебета в борбата с кожното заболяване. Признанието, получено на най-голямото изложение за детски стоки в Германия, дава на Янкова и нейния екип удовлетворение. Тя призовава българските производители да имат смелост да се развиват и това винаги ще бъде оценено.

Източник: framar.bg