Български професор получи милиони за проучване на ранните симптоми на Алцхаймер

Post Image: 
Body: 

Български лекар ще е един от ръководителите на проучванията върху ранно диагностициране на Алцхаймер в САЩ. Това е проф. д-р Лиана Апостолова от Медицинския университет в Индиана, която е получила 7,6 млн. долара от Националния институт по здравеопазване за тази цел, съобщава БНТ.

С тази отпусната субсидия общата сума, с която ще разполага проф. Апостолова, е 45 млн. долара. С тях тя и екипът й ще направят нова изследователска програма, с която ще търсят отговора на въпроса как се развиват ранните симптоми на болестта на Алцхаймер при пациенти, които не са навършили 65 години. Средствата се отпускат за срок от 5 г.

Името на научната програма е “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Ще бъде създадена верига от клинични центрове, в които голяма група от пациенти с начални симптоми на коварната болест ще бъдат изследвани и ще се съберат данни за различни биомаркери, ДНК за генетични проучвания, психологични и клинични данни.

Разликата между болните от класическата форма на Алцхаймер и по-младите, при които видът на заболяването е изменен, е, че при вторите болестта прогресира много агресивно и има висока генетична обремененост. Този вариант на Алцхаймер се среща при едва 5 на сто от заболелите, обяснява проф. Апостолова.

Българската специалистка очаква данните от програмата да дадат възможност на екипа изследователи прецизно да сравнят психологическите, клиничните, патологичните, кръвните, ликворните, структурните и генетичните разлики и прилики между Алцхаймер с ранно начало при пациенти под 65 г. и класическата форма на заболяването с късно начало при хора над 65 г.

В проекта ще се включат клинични и изследователски центрове от 16 от най-добрите американски университети.

Проф. Апостолова ще участва в първата международна научна конференция, посветена на болестта на Алцхаймер, която ще се проведе на 19 и 20 октомври във Варна. На нея световно признати специалисти ще представят последните постижения срещу коварното заболяване.

Видната лекарка е родом от София, нейните родители са професори по биохимия и органична химия. Дядо й проф. д-р Стефан Попов завежда Катедрата по физиология в Медицинския университет в Плевен. Прадядо й проф. д-р Тошко Петров е съосновател на българската Медицинска академия.

Източник: framar.bg