Близо 9% от българите страдат от бронхиална астма

Post Image: 
Body: 

Засегнатите от бронхиална астма в България са между 8 и 9% от населението, или почти всеки десети. В световен мащаб от заболяването страдат 350 млн. души, като всяка година смъртните случаи вследствие на болестта са около 250 хиляди.

Астмата е най-честата причина за отсъствия на деца от детската градина или училището. Контролът на това състояние е изключително важен, за да не се стига до болнично лечение и влошаване на здравето, обясни Диана Хаджиангелова – председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

Съвместно с Българското дружество по алергология, двете организации изнесоха актуални данни и съвети за хората, застрашени или засегнати от дихателни възпаления, пише в. „Дневник“.

Според специалистите бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване при децата, като тютюнопушенето на родителите е причина за 20% от случаите на астма в детска възраст. Тежестта на астмата може да се намали, ако се избягва контакт с алергени и се провежда лечение, а основните рискови фактори са точно такива, които могат да бъдат ограничени – тютюнопушенето и излагането на тютюнев дим, замърсеният въздух вкъщи и навън.

Алергологът доц. Мария Стаевска обясни, че алергиите и астмата са контролируеми и лечими, но първо има една една сериозна спънка – това че почти половината от пациентите (45%) не получават правилната диагноза или изобщо не знаят за това, че имат алергия.

По думите й голяма част от пациентите с астма са грешно диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която обаче не се нуждае винаги от антивъзпалително лечение като астмата. В същото време съвременната медицина предлага множество успешни терапии, стига алергията да е открита и ясно дефинирана.

Източник: medicalnews.bg