Необходим ли е регистър на пациентите с тежки психически разстройства?

Post Image: 
Body: 

Психиатрите имат нужда от регистър с точна и вярна информация за пациентите с тежки психични разстройства и за нея много може да помогне единната информационна система, заяви д-р Цветеслава Гълбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

В него обаче не бива да фигурурат пациенти посетили дори само веднъж кабинета на психиатъра, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълбова пред БНР.

„Тежките психични заболявания имат стабилен процент на заболеваемост и чрез данните от информационната система може точно да предположим колко новозаболели ще има през годината и колко пъти ще се налагат да влизат в болница, което означава, че ще може да се направи и точно прогноза за нужния бюджет“, каза д-р Гълъбова.

По думите й до тази система категорично не трябва да имат достъп структурите на МВР, съда и прокуратура, а само лекарите психиатри.

Националният консултант по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов от своя страна заяви категоричната си позиция срещу създаването на регистър.

20% от българите поне веднъж в живота си са изпадали в небезопасни за здравето психични състояния. Да ги вкараме в регистър, а още по-добре в затвора. Ако слушаме тези съветници на господин министъра, репресията ще реши всичко. Не! Грижата ще помогне“, коментира той.

Проф. Маринов настоя, че в момента за психичноболните не се полага никаква грижа.

Евтиното решение е регистъра. Изключително вредно, злокачествено и опасно за развитието на психиатрията в България, но и за развитието на обществото“, посочи той, като предупреди, че ако такъв регистър бъде създаден, страната ни ще търпи много тежки удари от всички правозащитни организации.

Ефективното решение според него е да се изградят центрове, в които се полагат грижи за тези пациенти. 

„Да има медицински поглед върху тяхното състояние и не да се оплакват директори на болници, че близките им не ги искат. Близките им не ги искат, защото се изписват ненавременно, но директорите ги е страх да кажат, че не смеят да поискат повече пари от министъра за тези, които боледуват по-лошо, по-тежко, по-агресивно. Страх ги е, защото ще бъдат уволнени, разбира се. Ясна е каква е картинката“, заяви проф. Маринов.

Източник: medicalnews.bg