Нов апарат ще помага на специалистите да разпознават самоубийците

Post Image: 
Body: 

От Националния център за обществено здраве и анализи съобщиха, че български специалисти ще се обучават да боравят с нова система, която ще им помага да регистрират доколко е склонен към самоубийство даден пациент с депресия.

Устройството се нарича EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) и за 15 минути измерва физиологичните реакции на подложения на теста. В слушалките му се пускат звукови сигнали с определена сила, продължителност и честота. Апаратът отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента, информира в. „Труд“.

Конфликтите между съпрузи и партньори, родители и деца, раздяла или загуба, несподелена любов са най-честите поводи за посягане над живота. Това са хора, които предимно са без работа и са самотни. Представителите на силния пол правят повече опити да се самоубият в сравнение с жените.

По данни на РЗИ – Пазарджик дамите най-често не успяват да доведат до край решението си. В областта от началото на годината до края на юли регистрираните опити са 56, с фатален изход са били 15, а 3 са завършили с увреждания.

От тях 69,6% правят за първи път опит за самоубийство, 10,7 на сто вече са опитвали веднъж, а 7,1% са стигали до това решение втори път. С повече от два опита са 8,9 на сто.

Източник: framar.bg