Оксфордският университет разваботва първата универсална противогрипна ваксина

Post Image: 
Body: 

Учени от университета в Оксфорд започват клинични изпитания на първата сезонна ваксина срещу грип, която предпазва от всички видове на вируса, предаде агенция „Ройтерс”, цитирана от bTV.

В клиничните изпитания ще участват повече от 2000 пациенти и ще продължат две години.

Универсалната ваксина е разработена от специалисти на института „Дженър“ към Оксфордския университет, съвместно с биотехнологична компания, основана от учените в института.

Сегашните ваксини срещу грип трябва да бъдат променяни всяка година, за да съответстват на разпространените щамове на вируса в този период. Те невинаги са много ефикасни, особено при възрастните пациенти, които са със слаби имунни системи.

Механизмът на действие на новата ваксина включва разпознаване на протеини, свързани с генетичния материал на вируса, а не с такива от повърхността му.

Вместо да произвежда антитела, новата ваксина стимулира имунната система да произвежда Т-килърни лимфоцити. Предишни изследвания показаха, че Т-клетките се борят с повече от един вид вируси на грипа.

Учените се надяват новата ваксина да осигурява не само по-добра, но и по-продължителна защита, когато се използва заедно със сезонната.

Ваксината вече е тествана за безопасност. Изпитанията навлизат в средната изпитателна фаза IIb, която е с 500 доброволци. Останалите ще бъдат привлечени през следващия грипен сезон.

Източник: medicalnews.bg