От Александровска болница организират концерт в подкрепа на арттерапията за психично болни хора

Post Image: 
Body: 

От Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ организират благотворителен концерт в подкрепа на арттерапията за психично болни хора, която се провежда в болницата. Музикотерапевтът там Цветина Панайотова и акустична група „Точка БГ“ ще допринесат за каузата със своите умения на 15 ноември в зала „Тържествена“ в софийския Централен военен клуб от 19 ч. Със събраните средства ще бъдат осигурени материали, които са нужни за провеждането на терапията на психично болните хора. Необходими са бои, музикални инструменти, стативи и други пособия. Психиатрията на Александровска болница е най-голямата на Балканския полуостров и е на повече от 130 години.

Терапията чрез изкуство е един от най-съвременните методи за психосоциална рехабилитация. Успешно се прилага за лечение на депресия, шизофрения, страхова невроза или биполярно разстройство. Оказва благотворно влияние, защото активира оздравителните процеси.

Психично болните хора изразяват емоциите си чрез изкуството и то ги кара да разтоварят негативния емоционален стрес. Научни изследвания доказват, че творческата дейност провокира креативното мислене, а оттам и изобретателни начини за търсене на решения в трудни ситуации.

Арттерапията повлиява добре и на хора, които нямат диагностицирано душевно заболяване, но се намират в труден момент от живота си.

На 15 ноември се отбелязва Световният ден на музикотерапията.

Източник: framar.bg