От Министерството на финансите искат от НЗОК да ограничи неефективните разходи

Post Image: 
Body: 

Спешно трябва да се затегнат финансовата дисциплина и контролът в НЗОК, тъй като за тази година вероятно ще има 285 млн. лв. дефицит в бюджета й. Това се казва в анализ на Министерството на финансите, който ще бъде обсъден и в Надзорния съвет на здравноосигурителната институция. Задачата е да се приеме кризисен план за справяне с неефективните разходи, съобщава в. „Сега“.

НЗОК дължи на чужди каси и болници над 250 млн. лв. Тази сума няма да бъде изплатена, което означава, че лечебни заведения в ЕС ще отказват да се погрижат безплатно за български пациенти. Около 35 млн. лв. е недостигът от дейности, финансирани от касата.

Най-голям дял от разходите на НЗОК отиват за медикаменти и болниците. Тази година за първи път тези за лекарства ще преминат 1 млрд. лв. През миналата година Здравната каса е платила по това перо 905 млн. лв. Разходите за лечебните заведения са 1,6 млрд. лв., като спрямо 2016 г. са се увеличили с 63 млн. лв.

Едни от основните причини, които са довели до лошите финансови резултати на касата, са завишените средства за извънболнична помощ, плащането на скъпи лекарства, без да е проверен ефекта от тях за конкретно лечение, трайното увеличение на медикаменти по протоколи, липсата на контрол. Целяло се е с отделянето на повече пари за прегледи, изследвания и лечение в извънболничната помощ да се намалят разходите за болници, но ефектът е бил нулев. Така само са се повишили разходите на НЗОК, сочи анализът на финансовото министерство.

За да се ограничат неефективните плащания, от ведомството искат да се изготви спешен план. Също така е необходимо според подготвилите анализа да се ревизира основния пакет на Здравната каса, клиничните пътеки и медицинските стандарти. От Министерството изискват да се изготвят алгоритми за проверки на извънболничните практики и лечебните заведения, както и справка колко лекари имат повече от един договор в болничната помощ.

Източник: framar.bg