Отстраниха рекорден по размери тумор от бъбрека на индийка

Post Image: 
Body: 

Екип от хирурзи отстрани най-големия бъбречен тумор, регистриран досега. Той бил с размери 31 см на 19 см, което е 50 пъти над нормалната големина на бъбрека. Той се е намирал в тялото на 28-годишната Манджу Деви от Северна Индия, съобщава med.vesti.ru.

Жената забелязва преди 3 години, че нещо не е наред и многократно ходи на лекар с оплакване от бучка в областта на корема. Компютърната томография показва образувание край десния бъбрек на пациентката, заради което панкреаса и червата са изместени вляво.

Дълго време лекарите отлагат операцията, притеснени от големината на тумора. Но в крайна сметка се престрашават и екип от специалисти извършват сложната интервенция в Общинска болница „Локмания Тилак“ в Мумбай. Тя продължава 8 часа и десният бъбрек заедно с цялото образувание са отстранени напълно. Самият тумор бил с тегло 5,5 кг. Съпоставен с теглото на отделителния орган, което е 110-140 г, е разбираемо първоначалното стряскане на лекарите. Експерти от Книгата на Гинес са вписали случая като рекорд за най-голям отстранен тумор.

Източник: framar.bg