Поредният случай на смърт, вследствие на забавяне от страна на две столични болници

Post Image: 
Body: 

Поредният случай на смърт, вследствие на забавяне и неадекватно отношение от страна на специалисти в две столични болници – „Пирогов“ и „ВМА“.

За инцидента с 67-годишната жена, починала от сепсис, разказват нейните деца – дъщеря в България, която я е завела до спешна помощ и син – лекар по спешна медицина в САЩ, опитвал се многократно да разговаря с лекарите от болниците, но безуспешно.

На 30 август вечерта 67-годишната Петя Илиева се е почувствала внезапно зле. Оплаквала се е от болки в кръста, болки в крайниците, които са отекли, получила е странни образования като отоци със съсирена кръв по тялото, избивала е студена пот, трудно подвижна, леко неадекватна с трудно дишане. В полунощ нейната дъщеря я откарва в Пирогов, където не приемат случая на сериозно и й поставят диагноза болки в кръста. По време на престоя в Пирогов Юлия е разговаряла с брат си Людмил, лекар  с дългогодишен опит в спешната медицина в САЩ. Той веднага разбира каква е диагнозата  - сепсис (кръвно отравяне) и настоява да разговаря с дежурния лекар, но е получил отказ. Според Людмил сепсиса е разпознаваем и трябва да се реагира веднага. Жената получава отказ за приемане в Пирогов с обяснението, че нямат дежурен невролог и е изпратена към ВМА.

Людмила пояснява, че е посрещната с пренебрежение и допълва, че същата вечер е имало и други пациенти, върнати от Пирогов. Там са и правили ненужни изследвания и се е наложило да чакат три часа, докато решат, че жената ще бъде приета. Людмил допълва, че дежурният невролог не е разбирал за какво става въпрос и в отчаянието си е написал диагнозата и какво следва да се предприеме на месинджъра. Лекарят не е приел диагнозата и се е държал грубо с колегата си от САЩ.

На следващия ден дежурният невролог на смяна разбира, че става въпрос за сепсис и веднага са започнали лечение. Положението обаче е било твърде сложно, защото жената е била в много напреднала фаза и 67-годишната пациентка умира.

Людмил е крайно разочарован от практиката на българските си колеги и пояснява, че ако подобно нещо се случи в Америка, то дежурният лекар ще бъде уволнен и веднага осъден да не практикува дейност до края на живота си, предава NOVA.

От ВМА заявиха, че е стартирала проверка по случая.

Източник: framar.bg