Професор Полнарева: Всяка година се регистрират около 300 деца с аутизъм в България

Post Image: 
Body: 

Около 300 нови случая на деца с аутизъм се регистрират на година в България. Отчита се повишаване на чувствителността сред родителите относно ранното развитие на децата им. Това обаче трябва да бъде споделено и от личните лекари. Нужни са и повече усилия в подобряването на скрининга, когато става въпрос за аустични разтройства, заяви проф. Надя Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница.

Ранната диагностика е единственият вариант към момента за успешно развитие на деца с аустични разтройства и това е доста голям проблем от обществено здравно значение. Ако аутизма не се открие навреме, то нещата стават все по-трудни занапред, категорична е проф. Полнарева.

По думите и отношението към скрининга би следвало да се промени и да се положат повече усилия, за да се превърне в стандартна процедура.

Процесът по диагностика е безплатен, но единствено в болнични условия. Процедурата обикновено изисква около 2 или 3 седмици.

„Изследванията са психологични и психиатрични, като включват редица виждания. Дневните хоспитализации се извършват по определен график, с който родителите трябва да се съобразяват. Предвидени са дневни отделения", коментира доц. Димитър Терзиев, ръководител на дневното отделение в същата психиатрична клиника.

Министерството на здравеопазването поема финансирането. Това е единствения вариант, в който болничната форма, която е само дневна, позволява психологични диагностични сесии, които не се заплащат от родителите.

По проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика за деца с аутизъм в България“ са били обучени 525 души за прилагане на най-новите и съвременни стандарти в диагностиката на аустични разтройства.

Източник: framar.bg