Специалисти от Пирогов отстраниха над 5-килограмов тумор на дете и 15 кисти от кучешка тения на дете

Post Image: 
Body: 

Две уникални интервенции извършват детските коремни специалисти от „Пирогов“ на професионалния празник на българския лекар.

5,5 килограмов тумор отстраниха лекарите от спешния център от корема на 16-годишно момиче. Технически трудната операция е продължила около 4 часа и е преминала успешно. Отстранен е 30-сантиметров тумор на яйчниците на момичето и прилежащите лимфни възли.

До оперативна намеса се стига, след като родителите на детето забелязват странно подуване в коремната област на момичето, което е продължило близо година. В началото те са считали промяната за напълняване. Посещение при специалист установява наличието на овариална киста на единия яйчник, която е достигнала огромни размери, изпълваща цялата коремна кухина. Детето е насочено за операция в спешната университетска болница в столицата. Интервенцията е извършена в навечерието на професионалния празник на българските лекари от завеждащ Отделението по детска коремна хирургия д-р Стефан Стоилов и неговия екип.

Детският хирург споделя, че в своя професионален опит досега не е виждал толкова огромно образование при дете. Той признава, че интервенцията е била истинско предизвикателство за него и неговият екип да извади туморното образование цяло и неразкъсано. Д-р Стоилов посочи, че въпреки сложността си, операцията е преминала успешно, без усложнения и пациентката се възстановява нормално.

Очаква се днес детето да бъде изведено от реанимация и да бъде настанено в отделението, където ще може да бъде посещавано от близките си.

Втората уникална операция е насрочена за днес на 10-годишно момиченце отново под ръководството на д-р Стефан Стоилов и неговия екип. В черния дроб на детето са се развили 15 ехинококови кисти, по известни като кучешка тения. Д-р Стоилов споделя, че толкова много кисти на едно място при дете не е виждал, предава "24 Часа".

„Кистите са много и напрегнати. Има вероятност всеки момент да се спукат и да заразят цялата коремна кухина. Налага се спешна оперативна намеса. След интервенцията ще бъдат назначени нужните медикаменти за продължение на терапията“, коментира д-р Стоилов.

Той добави, че детето ще бъде наблюдавано в продължение на 5 години след операцията за усложнения и рецидиви.

Източник: framar.bg