Учени обясниха кога е вредно да се ядат банани

Post Image: 
Body: 

Диетолози съветват да се консумират на ден поне пет порции плодове. Скорошно проучване на американски диетолози обаче показва, че бананите могат и да навредят на организма. Експерти в областта на здравословния начин на живот препоръчват човек да се откаже от консумирането на банани сутрин за закуска.

Много хора хапват банани за закуска. Плодовете са признати като елемент от здравословния начин на хранене, защото те съдържат витамини, фитонутриенти, минерали и целулоза, които са от съществено значение за организма. Въпреки това, експертите отбелязват, че бананите не трябва да се ядат на празен стомах.

Според учените консумирането на банани сутрин на празен стомах не може да осигури необходимата енергия на организма за началото на деня. В тях се съдържа доволно количество захар, което бързо повишава нивото на глюкоза в кръвта. В същото време организма се нуждае от храна, която да стабилизира захарта в кръвта.

Експертите обясняват, че бананите съдържат цял компонент от полезни нутриенти, но тялото може да ги усвои само съвместно с друга храна. Затова е нужно тези плодове да не се консумират самостоятелно, а в съчетание със зърнени храни, кисело мляко или ядки.

Припомняме, че в състава на бананите се включват важни за организма вещества като магнезий, калий, витамин В6, които оказват положително влияние на много функции на тялото. Консумирането на плодовете е ефективно средство срещу запек, депресия и слаба имунна система.

Анализът е публикуван в Oanews.

Източник: framar.bg