Устройство открива в кои тъкани има туморни клетки

Post Image: 
Body: 

Изследователи от Тексаския университет са изобретили устройство, което може да улесни изключително много хирурзите в откриването и отстраняването на тумори. Специалистите твърдят, че то може да посочи за 10 секунди дали дадена тъкан е ракова. Експертите се надяват чрез изобретението си да помогнат на лекарите работата им да стане по-прецизна по отношение на изчистване на заразените органи и тъкани предава ВВС.

Устройството е под формата на писалка и за да извлече необходимата й информация, взима нещо като проба от тъканите. MasSpec Pen, както е името му, докосва мястото, което се предполага, че е поразено от туморните клетки, и освобождава капка вода. Химикалите от живите клетки влизат в нея и така писалката взима проба. Ръчното устройство се поставя в спектрометър, който измерва масата на голям брой химикали в секунда.

Анализът показва дали тъканта, от която е своеобразната проба, е здрава или не. По–трудното е лекарите да могат да разграничат двата вида тъкани, защото невинаги има ясна разлика между тях. Затова изобретението е толкова важно, защото прави по-лесно различаването на нормалната и раковата тъкан, когато това не може да се познае с просто око и така те ще са сигурни, че не са оставили шанс на злокачествените клетки да се развият пак.

Прецизността е от особено значение в работата на хирурзите, тъй като, от една страна, не бива да се допуска да останат ракови клетки, които да доведат до растежа на нов тумор, от друга страна пък не трябва да се отстранява и прекалено много тъкан, защото това води до увреждания.

Изследователите са публикували тестове в Science Translational Medicine, които показват, че устройството работи с точност 96%. Писалката е била изпробвана върху 253 проби с диаметър 1,5 мм. Вече има и такива, които изследват тъкани с още по-малък – 0,6 мм. Учените срещат затруднения със спектрометъра, който е много голям, тежък и скъп. Целта е да бъде изобретен по-компактен.

Източник: framar.bg