Все повече европейци над 50 г. се заразяват с ХИВ

Post Image: 
Body: 

През последните години експерти отчитат ръст на нови случаи на заразяване с ХИВ при хора над 50-годишна възраст. Изследването на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията отразява периода 2004 – 2015 г. и е направено в 28 държави от ЕС, включително Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Проучването показва, че в рамките на този отрязък от време се е увеличил процентът на новодиагностицирани възрастни хора в 16 страни – Чехия, Гърция, Германия, България, Унгария, Белгия, Литва, Латвия, Полша, Норвегия, Малта, Румъния, Великобритания, Словакия, Ирландия и Естония, пише 24 часа, цитирайки БТА, Ройтерс и Франс прес.

Случаите на мъже и жени над 50 г., заразени с вируса, причинител на болестта СПИН, са над 54 000. В същото време процентът на хората между 15 и 49 г., заразени с ХИВ, е сравнително непроменен. Той е 11,4 на 100 000 души, или 312 000 новорегистрирани от 2004-а до 2015-а.

При над 50-годишните има по-голяма вероятност заразата да е в по-напреднал етап, отколкото при по-младите, както тя да е следствие от хетеросексуален полов контакт. Смята се, че причината за повишаването на случаите в тази възрастова група е недостатъчната осведоменост на по-възрастните за самия вирус и за начина му на предаване.

Лара Тавоши, ръководител на екипа, направил изследването, е на мнение, че е необходимо да се изготвят програми за превенция, насочени специално към по-възрастното население на Стария континент, защото досега по презумпция се смяташе, че при него няма голям риск от заразяване с ХИВ и усилията са били отправени предимно към по-младите.

Източник: framar.bg