Защо бабите и дядовците глезят децата

Post Image: 
Body: 

Всеки може да види, че възрастните хора и внуците им имат специални отношения. Психолозите, работещи и с двете групи, са забелязали по-голямата свобода, с която малчуганите общуват с баба  и дядо, отколкото с родителите и различното отношение на възрастните хора към децата на своите наследници. Ето защо са спретнали четири възможни обяснения за специалното взаимодействие, което имат внуците с прародителите си.
Възрастните са по-зрели

Факт е, че част от хората стават кисели с годините, но повечето  всъщност просто натрупват опит в ефективното справяне с фрустрациите. Ролевите изисквания към околните стават по-скромни, защото визията за света е много по-ясна. Толерантността и склонността да се прощават малките грешки се покачва. Следствие от това е лекият начин, по които приемат недоразуменията причинени от внуците им. Ако започнем да сравняваме времето, в което са били родители, анализът ще доведе до извода, че гнева не смее да надигне глава пред опита, спокойствието и привързаността им.
Те не са "пазители на реда"

Всяко дете е имало труден период и родителите не могат да си позволят да го насърчават. Налага се възпитанието, спазването на правила и отглеждането да вървят в комплект. Но бабите и дядовците, които не отглеждат внуците си, нямат този проблем. Те не са морално задължени да действат като пазители на реда и могат да си позволят да са по-снизходителни. Те не са потиснати от ежедневния стрес по отглеждането на  детето, така че затрогващите моменти с децата не са замъглени в очите им. Ежедневните проблеми на натоварения с работа, домакинство и грижи родител, възпрепятстват подобно взаимодействие с мъника.
Показват любовта си по-свободно и различно

Всеки родител прекарва много време с децата си. Малчуганите знаят, че зависят от нас изключително силно и това носи своите последствия. Баба и дядо обаче, често са някъде на далеч и тяхната обич, като че трябва да се заслужи, защото ги виждат рядко и усещат желание да изградят пред тях образ, различен от този за пред родителите. Възрастните пък имат огромно желание да засвидетелстват обичта си по всякакъв достъпен им начин, защото не са имали ежедневната възможност за това. Май няма защо да се чудим на пороя от лакомства и безумни подаръци.
Не искат да повтарят стари грешки

Втория шанс, който възрастните хора виждат в отношенията с внуците, не трябва да се пренебрегва. С възрастта, когато човек съзнае колко голяма част от живота му е отминала, започва да осмисля грешките от младостта си. Колкото и да сме склонни да критикуваме своите родители, за действията спрямо нашите деца, те убедено действат с тях, така че да не повторят грешките, направени в общуването с нас.

Повечето внуци имат късмет с баби и дядовци, които ги обичат и обгрижват, дори да се виждат рядко. Можем да сме щастливи, че малчуганите могат да получат подобно отношение, дори понякога то да ни се струва прекалено разглезващо. Съюзът с по-зрялото поколение ще даде много по-ясно наблюдение над детското развитие поради наличието на различна гледна точка от друг загрижен възрастен.

Хората в третата възраст могат да са наши съюзници в отглеждането на здраво и щастливо ново поколение, благодарение, а не въпреки тези четири техни особености.

Източник: framar.bg