Засегнатите от бронхиална астма в България са между 8 и 9% от населението, или почти всеки десети. В световен мащаб от заболяването страдат 350 млн. души, като всяка година смъртните случаи вследствие на болестта са около 250 хиляди.

Около 300 нови случая на деца с аутизъм се регистрират на година в България. Отчита се повишаване на чувствителността сред родителите относно ранното развитие на децата им. Това обаче трябва да бъде споделено и от личните лекари. Нужни са и повече усилия в подобряването на скрининга, когато става въпрос за аустични разтройства, заяви проф.

31 души са болни от Ку-треска в благоевградското село Церово, като трима от тях са в болница, съобщиха от здравното министерство.

Болестта е причинена от заразени кози в същото село, уточняват от Областната дирекция по безопасност на храните са потвърдили.

Предприемането на диети по обяви, в които се предлага на хора да отслабнат за 10 дни, постига йо-йо ефект, затова е абсолютно неправилно. Това предупреди пред Дарик един от най-добрите ендокринолози в България, който завежда Клиниката по ендокринология в Александровската болница, проф. Здравко Каменов.

РЗИ-Пловдив информира Министерството на здравеопазването за 3 потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което съобщихме в петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област – на 20г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаите на рак на дебелото черво, наред с този на правото черво, стремглаво се увеличават през последните 20 години. Това е тенденция, която беше характерна за развитите страни преди 30-40 години, но вече се наблюдава и в нашата страна. Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Антон Тонев от Първа клиника по хирургия в Университетска болница "Св. Марина".

След оттеглянето на зимата няма да има нова грипна вълна, увери проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. След епидемичната обстановка, чиято сила беше преди няколко месеца, сега има единични случаи, което е характерно за края на зимата, обяви още специалистът.

Pages