Младият български лекар д-р Цветелина Тенева е избрана за официален член в борда на RTF – Radiology Trainee Forum – младежката организация на радиолозите към ESR- European Society of Radiology, като за пръв път България ще има собствен представител в тази общност.

Спешно трябва да се затегнат финансовата дисциплина и контролът в НЗОК, тъй като за тази година вероятно ще има 285 млн. лв. дефицит в бюджета й. Това се казва в анализ на Министерството на финансите, който ще бъде обсъден и в Надзорния съвет на здравноосигурителната институция. Задачата е да се приеме кризисен план за справяне с неефективните разходи, съобщава в. „Сега“.

От Националния център за обществено здраве и анализи съобщиха, че български специалисти ще се обучават да боравят с нова система, която ще им помага да регистрират доколко е склонен към самоубийство даден пациент с депресия.

Изследователи от Тексаския университет са изобретили устройство, което може да улесни изключително много хирурзите в откриването и отстраняването на тумори. Специалистите твърдят, че то може да посочи за 10 секунди дали дадена тъкан е ракова. Експертите се надяват чрез изобретението си да помогнат на лекарите работата им да стане по-прецизна по отношение на изчистване на заразените органи и тъкани предава ВВС.

Американски изследователи разработват ваксина, която да неутрализира ефектите от хероина и синтетичните наркотици, съдържащи опиоида фентанил. Учените таят надежда, че тя ще попречи хората да се пристрастяват към дрогата и че ще предотвратява изпадането в свръхдоза, пише Обекти, цитирайки Science Alert .

Учени разработиха специализирана камера, която може да се вижда през човешкото тяло. Експерти от университета на Единбург, Шотландия, в съвместна работа с друг екип проектирали устройството така, че по-лесно лекарите да придвижват ендоскопите, когато провеждат изследвания, информира Мениджърнюз, цитирайки Би Би Си.

В УМБАЛСМ „Пирогов“ се организират профилактични прегледи на деца от 7 до 18 г. за сколиоза. Днес и утре са записванията на часове между 11 и 12,30 ч. Телефонът, на който родителите могат да се обадят, е 02 91 54 334. А самите консултации ще се проведат на 12 и 13 септември от 11,45 ч.

Да поддържате редовна физическа активност не е толкова трудно, колкото си мислите, че е. В интерес на истината проучванията ни показват, че 30 минути редовна тренировка са достатъчни, за да поддържаме тялото си във форма и здраво, както психически, така и физически.

Психиатрите имат нужда от регистър с точна и вярна информация за пациентите с тежки психични разстройства и за нея много може да помогне единната информационна система, заяви д-р Цветеслава Гълбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

Въпреки обещанието на управляващите за безлимитни инвитро процедури, днес бе предложено държавата да финансира до четири опита инвитро за семейства с репродуктивни проблеми, вместо три процедури, както е в момента. От здравното министерство обясниха за Дарик, че заплащането на повече опити е нецелесъобразно, тъй като след четвъртия шансовете за зачеване намалявали под 10 %.

Pages