От Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ организират благотворителен концерт в подкрепа на арттерапията за психично болни хора, която се провежда в болницата. Музикотерапевтът там Цветина Панайотова и акустична група „Точка БГ“ ще допринесат за каузата със своите умения на 15 ноември в зала „Тържествена“ в софийския Централен военен клуб от 19 ч.

Най-голямото предизвикателство пред специалистите по ортопедия и травматология след няколко десетилетия ще е подмяната на вече поставените изкуствени стави. Те ще са разхлабени, износени и отхвърлени от организма, заради което ще се наложи повторна смяна с нови изкуствени стави. Това коментира един от най-добрите лекари в тази специалност доц. Сашо Асьов в интервю от поредицата „Размяна на вратовръзки”.

Моделът на здравна реформа, който започна в България, не е най-добрият. Има много други модели, които могат да се копират. Коментарът е на един от най-добрите коремни хирурзи в България проф. Никола Владов в интервю от поредицата „Размяна на вратовръзки”, проект на Дарик радио и сайта Egoist.bg.

Бактериалната резистентност може да бъде блокирана чрез използването на малки протеини (пептидни инхибитори/блокиращи агенти). За откритието информират учени от Политехническия университет в Петербург в сътрудничество с Националния изследователски център на Института "Курчатов".

Български лекар ще е един от ръководителите на проучванията върху ранно диагностициране на Алцхаймер в САЩ. Това е проф. д-р Лиана Апостолова от Медицинския университет в Индиана, която е получила 7,6 млн. долара от Националния институт по здравеопазване за тази цел, съобщава БНТ.

Pages